‘Dat is zo mooi om te zien, daar word ik gelukkig van!’

Beau & Bilthoven

Beau werkt in de onderbouw. Ze is 28 jaar en zat als kind op een Montessorischool. Ze heeft heel bewust gekozen om zich te laten opleiden tot Montessorileerkracht. Beau: ‘dit is mijn derde jaar in het onderwijs en mijn eerste schooljaar op deze school, in ‘Berk’. De keus voor deze school was heel bewust, ik liep hier eerder stage in de bovenbouw. Dat was een heel positieve ervaring: een prettige school met een fijne sfeer, een mooie omgeving en een prachtig plein. Toen ik met mijn vriend ging verhuizen naar Utrecht besloot ik als snel om hier te solliciteren. Ik heb ook het idee dat ouders van deze school vrij bewust kiezen voor Montessori en dat vind ik belangrijk. Ik heb het gevoel daardoor op één lijn met ouders te zitten.

Waarom ben jij leerkracht geworden?

Ik vond het altijd leuk om dingen te leren aan kinderen en ik heb altijd vrij fanatiek gesport. Bij jeugdkampen vond ik het leuk om me te bekommeren om kinderen die jonger waren dan ik. Zo gaf ik hen tennistraining en schaatsles, ook later tijdens mijn studie. Mijn motivatie ligt niet bij veel geld verdienen, ik wil vooral mijn steentje bijdragen aan een betere wereld, iets achter kunnen laten. Ik word heel gelukkig van kinderen die iets hebben bereikt of opeens het licht zien: ‘’oh het moet zo!’’. Of dat het kwartje valt tijdens een lesje ‘’oh, het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk!’’. Ik heb veel geduld bij kinderen en vind het geen enkel probleem om iets 10 keer uit te leggen.

Wat voor soort juf ben jij?

Streng maar rechtvaardig, nee is nee, ja is ja. En ik vind het belangrijk om met de kinderen in gesprek gaan: wat vinden jullie, van de klas, de sfeer. Ik vraag ze bijvoorbeeld ook: ‘’heb je een tip voor mij; wat vond je niet zo leuk aan wat ik deed, wat wel?’’

Wat maakt een dag een topdag?

Toevallig waren afgelopen maandag en dinsdag topdagen. We begonnen met het thema lente en gebruikten een plaatpraat: ‘’wat hoort er bij de lente?’’ De kinderen raakten niet uitgepraat. Daarna gingen we knutselen en sommige kinderen kozen voor taal of rekenen. Er heerste een hele goede vibe, iedereen was lekker aan het werk en waren lief voor elkaar. Af en toe kwam iemand naar me toe om enthousiast en trots te laten zien wat hij of zij had gemaakt. Ik kon gewoon zitten en observeren, ik was eigenlijk helemaal niet nodig. Dat is zo mooi om te zien, daar word ik zo gelukkig van!

Wat zorgt voor die goede sfeer?

Ik ben bijna altijd vrolijk. En ik word vrolijk van de kinderen. Bovendien maak ik veel kleutergrapjes, dan doe ik expres heel gek, bijvoorbeeld door achterstevoren te zitten op mijn stoel of door te zingen wat ik wil vertellen. Of ik vraag: ‘’ga eens op je stoel staan’’ (dat is ook meteen test om te zien of ze begrijpen wat ‘op’ betekent), … simpele dingen. Een kleuter ligt van dit alles in een deuk!

Wat is jouw favoriete werkje?

Dat wisselt, op dit moment is dat de kosmische kast: de werelddelen, de puzzels van de kikkerdril naar kikkers en van ei naar kip, en de landvormen. Deze materialen wekken de interesse van kinderen in bepaalde onderwerpen en slaan een brug naar hun eigen wereld. Zo krijgen ze een beter idee van hoe ver het eigenlijk is naar hun vakantiebestemming of het huis van opa en oma. Ze worden zich bewust van hoe groot de wereld is.
Typisch Montessorimateriaal is ook het prachtige gouden materiaal uit de rekenkast. Verschillend aspecten zoals het platte vlak, 3D en grote aantallen kun je ermee belichten. Zie bijvoorbeeld de kubus van 1000 gouden kralen. Kinderen raken er nieuwsgierig door; omdat het mooi en indrukwekkend is willen ze ermee werken.

Wat weet bijna niemand van jou?

Ik kom best netjes en bescheiden over denk ik, maar ik ben gek op dansen. Dan ga ik helemaal los! Of het nou goede of ‘’foute’’ muziek is, allemaal leuk! Ik hou wel van wat gekkigheid en feestjes.

Wat vind jij wel eens lastig aan je werk?

Vroeg beginnen (half acht) en de dynamiek van een schooldag. Soms ben je zo druk dat je vergeet je thee op de drinken. Mijn persoonlijke ‘energiemanagement’ (in Covey termen: scherp je zaag) is heel belangrijk, want als ik voldoende energie heb ben ik de leukste juf. Wat mij oplaadt is sporten en voldoende slaap krijgen. En ik werk heel bewust 4 dagen. Ik vind mijn werk vooral heel leuk, ik krijg er veel energie van. Ik werk elke dag met veel positiviteit. Ik kom nooit mijn bed uit met de gedachte ’’poeh, ik moet weer…’’, dus dat is fijn!

Wat kan er beter op school?

Als geld geen rol zou spelen zou ik graag een nieuw speeltoestel buiten voor de kleuters zien.

Tot slot: wat wil je nog graag delen?

Het voelt hier fijn! Ik voel me heel welkom, zowel vanuit collega’s als ouders. Iedereen is vriendelijk en aardig. Het voelt als een warm bad. Ik wil hier zeker langere tijd blijven om verder door te bouwen!

Wilt u direct contact met ons opnemen?

9 + 1 =

Montessorischool Bilthoven

Rembrandtplein 1
3723 CH Bilthoven
030-228 08 18

info@montessoribilthoven.nl
KvK 40478315